Üsküdar, İstanbul'un en eski en yorgun semtlerinden biridir. Üsküdar'da yaşayan insanların dışında, genelde başka bir yere gidecek olan insanlar için bir ara duraktır. Üsküdar eski İstanbul'dur, Osmanlı'dır, ramazan ayında iftar sofrasıdır ve daha çok muhafazakardır. Yokuşları, mezarlıkları, tekkeleri ve camileri bitmez. Fakat Üsküdar'da çok fazla öne çıkmasa da birçok kilise de vardır
İstanbul'un en tarihi semtlerinden birisi olan Üsküdar, camiileriyle, eski tekkeleriyle dini, ruhani bir havaya sahiptir. Her mahallede en az iki camii bulunur. Bu camiilerin birçoğu da tarihidir; Mihrimah Sultan Camii, bu camiiler arasından en bilinenidir. Ancak Üsküdar'da yüzden fazla caminin yanında yedi tane de kilise vardır. Bunların hepsi de oldukça eskidir. En eski kilisesi ise Surp Garabed Kilisesidir. Kilisenin inşaa tarihi tam olarak net olmasa da 1555 yılından beri var olduğunu biliniyor. Kilise birçok yangının ardından tekrar yapılmıştır ve şu an hala faal durumdadır. Kilisenin etrafı oldukça yüksek duvar ve çitlerle çevrilidir.
Sessiz sakin mabetler
Surp Garabed Kilisesi |
Surp Haç Ermeni Kilisesi |
Üsküdar Surp Haç Ermeni kilisesinin de aynı şekilde etrafı yüksek duvarlarla çevrili, Ermeni Surp Haç Lisesinin hemen arkasında yer almaktadır. Bu iki kilisenin dışında Üsküdar, Selimiye'de bir, Çengelköy'de bir, Kuzguncukta iki ve bir adet de Bağlarbaşı'nda olmak üzere toplam yedi adet kilise bulunmaktadır. Yüzyıllık, tarihi bu kiliseler Üsküdar'ın ara sokaklarında, sessiz sakin varlıklarını sürdürmektedirler.
Panteleimion Georgios Kilisesi- Kuzguncuk |
Yan yana üç gayrimüslim mezarlığı
Bağlarbaşı Ermeni mezarlığı |
Balyan Ailesinin mezarı- Bağlarbaşı Ermeni mezarlığı |
Ermeni mezarlığında ünlü Osmanlı mimarlarının ve ailesinin de mezarı bulunmaktadır. Bu aile kabristanı, neredeyse İstanbul'da yaşayan herkesin her gün gördüğü Dolmabahçe Sarayının mimarı olan Garabet Balyan, Nigoğos Balyan ve ailesinin mezarı.
Üsküdar'da yoğun trafiğin göbeğinde bulunan bu yan yana mistik ve gotik görünümlü sessiz sedasız mezarlık, gayrimüslim vatandaşların mabeti..
"Mezar, mezar, zıtların kenetlendiği nokta;
Mezar, mezar, varlığa yol veren geçir, yokta"
(Necip Fazıl Kısakürek'in Karacaahmet şiirinden)
Haber: Ezgi Kökten
Fotoğraflar: Ezgi Kökten
Paylaşım için teşekkürler. Üsküdar çıktı konusunda ihtiyacınız var ise Üsküdar ucuz çıktı olarak yardımcı olabiliriz.
YanıtlaSilüsküdar ucuz çıktı